SOLGAR PLUSVisoki unos kalcija može produljiti životni vijek kod muškaraca: studija

Uzimanje kalcija u količinama većim od preporučenih dnevnih doza može smanjiti rizik od smrti zbog bolesti srca i karcinoma za 25%, tvrdi se u novom istraživanju provedenom u Švedskoj.

Prema nalazima objavljenim u časopisu American Journal of Epidemiology, prosječan dnevni unos od 1.953 mg kalcija bio je povezan s nesignifikantno nižim rizikom smrti od bolesti srca, u usporedbi s prosječnim dnevnim unosima od 990 mg na dan.

Prema US National Institutes of Health (NIH), preporučeni dnevni unosi kalcija za osobe između 19 i 50 godina iznose 1.000 mg na dan za muškarce i žene.

Istraživači predvođeni Alicjom Wolk s Karolinska Institutet izvješćuju da, s druge strane, unosi magnezija nisu bili povezani sa ukupnom smrtnošću, tj. smrtnošću zbog bolesti srca i karcinoma.

Wolk i njeni suradnici analizirali su podatke od 223.366 švedskih muškaraca u dobi između 45 i 79 godina, od kojih nitko nije uzimao dodatke prehrani. Između 1998. i kraja 2007. godine oni su dokumentirali 2.358 smrtnih slučajeva svih uzroka, koji su uključivali 819 smrti od kardiovaskularnih bolesti i 738 od karcinoma.

Istraživači su naveli da su najviši prosječni unosi, gotovo dvostruki od preporučenih količina, bili povezani sa 25%-tnim smanjenjem tzv. ukupne smrtnosti, u usporedbi s najnižim prosječnim unosima.

Unosi magnezija do 523 miligrama na dan nisu bili povezani ni sa kakvim promjenama u pogledu rizika od ukupne smrtnosti, kardiovaskularne ili smrtnosti od karcinoma.

„Ovo prospektivno ispitivanje muškaraca iz opće populacije, s relativno visokim unosima kalcija i magnezija u hrani, pokazalo je da unos kalcija veći od dnevnih preporučenih doza možesmanjiti stopu općeg mortaliteta“ zaključili su.

Povezanost s krvnim tlakom

Nalazi u odnosu na bolesti srca čini se da su na istom tragu s nalazima iz drugih studija, koji su izvijestili da kalcij može sniziti krvni tlak i smanjiti rizik za razvoj hipertenzije. Međutim, takva je povezanost sporna u Cochrane review, objavljenom 2006. gdje se izvješćuje o slabo dokumentiranoj poveznici.

Različita ispitivanja također su povezivala kalcij sa smanjenim rizicima od kolorektalnog karcinoma (kada je u kombinaciji s vitaminom D) i raka prostate.

Međutim, novijim ispitivanjem nije utvrđen nikakav signifikantan odnos između unosa kalcija i rizika smrtnosti od karcinoma.

Previše dobroga

Prema NIH-ovom uredu za dodatke prehrani (NIH's  Office of  Dietary Supplements) prekomjerni unosi kalcija mogu poremetiti funkciju bubrega i štetno utjecati na apsorpciju drugih minerala.

Gornje granice podnošljivosti za taj mineral su 2.500 miligrama, a do prekomjernog unošenja kalcija  rijetko dolazi unosom hranom i suplemenata kalcija, izjavio je NIH ODS.

Izvor: American Journal of Epidemiology
Published online ahead of print, doi:10.1093/aje/kwp467
“Dietary Calcium and Magnesium Intake and Mortality: A Prospective Study of Men”
Authors: J. Kaluza, N. Orsini, E.B. Levitan, A. Brzozowska, W. Roszkowski, A. Wolk


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata