SOLGAR PLUSSuplementi resveratrola mogu popraviti zdravlje srca

Prema novom istraživanjuprovedenom na Sveučilištu Južne Australije, svakodnevna suplementacija resveratrolom može poboljšati vaskularnu funkciju i dovesti do poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja.

Studija je objavljena u Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseasesiprvo je istraživanje za ocjenu akutnih učinaka suplementacije resveratrola na funkciju cirkulacije. Otkriva da resveratrol poboljšava dilataciju posredovanu protokom (FMD – flow mediated dilatation) – obilježje kardiovaskularne funkcije.

Istraživači su napisali”Oralna suplementacija resveratrolom osvijetlila je da postoji s dozom povezano akutno poboljšanje vazodilatacije ovisno o endotelu, kao što je pokazano signifikantnim povećanjima dilatacije posredovane protokom pri svakoj dozi u odnosu na placebo”.

Naime, dilatacija posredovana protokom brahijalne arterije je marker funkcije krvnih žila i kardiovaskularnog zdravlja te je priznata kao neovisni faktor rizika za razvoj kardiovaskularnog oboljenja (CVD – cardiovascular disease). Poremećena dilatacija posredovana protokom povezana je s više kardiovaskularnih faktora rizika, uključujući hipertenziju i pretilost, te ju karakteriziraju strukturne i funkcionalne promjene endotela krvnih žila.

Različiti sastojci hrane, uključujući polifenole i izoflavone, čimbenici su koji poboljšavaju dilataciju posredovanu protokom. Kardiovaskularne koristi resveratrola – spoja iz crvenog vina – uključuju supresiju agregacije trombicita, povećani antioksidacijski status i povećanu raspoloživost dušikovog oksida.

Kao ključni mehanizam u pozadini disfunkcije endotela pretpostavlja se poremećano oslobađanje dušikovog oksida koje uzrokuje sužavanje krvnih žila. Pretpostavlja se da povećana raspoloživost resveratrola povećava proizvodnju dušikovog oksida.

Ovom je studijom ispitivano da li oralna suplementacija resveratrola može povećati dilataciju koju posreduje protok krvi te je bila ocijenjena svaka moguća povezanost reakcije na dozu i učinka.   

Istraživanje je uspoređivalo suplemente resveratrola od 30, 90 i 270 mg s placebom kod 19 pretilih osoba i onih prekomjerne tjelesne težine. Utvrđeno je da je povećanje doza resveratrola povezano s proporcionalnim povećanjem plazmatskih koncentracija resveratrola. Također je bilo utvrđeno signifikantno poboljšanje dilatacije posredovane protokom krvi u odnosu na placebo.

Suplementacija resveratrola povećala je njegove plazmatske koncentracije od 4.1 kod placeba na 7.7 nakon 270 mg resveratrola, a sličan signifikantan linearni odnos bio je utvrđen između doze resveratrola i akutne reakcije dilatacije posredovane protokom.  

“Dok ocjena  FMD-a ne otkrival da li resveratrol djeluje na endotel ili na glatke mišića krvnih žila da bi se povećala vazodilatacija, nema dokaza koji bi upućivali na sposobnost resveratrola da poveća raspoloživost ugljičnog oksida porijeklom iz endotela,” napisali su autori.  

Istraživači izvješćuju da njihovi rezultati upućuju da bi resveratrol mogao igrati odeđenu ulogu kod korisnih učinaka grožđa i crvenog vina na kardiovaskularno zdravlje.Dodaju da su “daljnja istraživanja opravdana kako bi se potkrijepila održivost učinka resveratarola na dilataciju posredovanu protokom”.

Izvor: Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases
“Acute resveratrol supplementation improves flow-mediated dilatation in overweight/obese individuals with mildly elevated blood pressure”
Authors: R.H.X. Wong, P.R.C. Howe, J.D. Buckley, A.M. Coates, I. Kunz,N.M. Berry


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata