SOLGAR PLUSMultivitamini tijekom trudnoće mogu stimulirati zdravlje dojenčeta

Ispitivanje u skupini afroameričkih žena pokazuje da svakodnevni unos multivitaminskih dodataka tijekom trudnoće može poboljšati rast djeteta u maternici.

Žene koje su svakodnevno uzimale multivitamine u vrijeme i oko vremena začeća rodile su djecu koja su u prosjeku imala pola kilograma više od novorođenčadi žena koje nisu uzimale multivitaminske dodatke, izvješćuju Heather Burris sa Sveučilišta Harvard i  Allen Mitchell te Martha Werler sa Sveučilišta Boston u časopisu Annals of Epidemiology.

„Afroameričke žene u Sjedinjenim Američkim Državama rađaju dojenčad prije vremena i s niskomporođajnom težinom dva-tri puta češće od bjelkinja“, objasnili su istraživači iz Bostona.

Niska porođajna težina povezana je s većim rizicima od negativnih zdravstvenih posljedica, uključujući neonatalnu i dojenačku smrtnost, loš rast i loš kognitivni razvoj te velike opasnosti od kroničnih oboljenja kasnije u životu, poput dijabetesa i bolesti srca.

„Ako bi se naši nalazi potvrdili i naknadno se utvrdila značajna uzročno posljedična veza, tada bi povećano korištenje multivitamina među Afroamerikankama u SAD u vrijeme oko začeća moglo pomoći da se uklone dugogodišnje nejednakosti u porođajnoj težini, vremenu trajanja trudnoće i fetalnom rastu,“ dodali su.

Pojedinosti ispitivanja

Burris i njezini suradnici analizirali su podatke dobivene na 2.331 bijelih Amerikanki i 133 obojenih majki te njihovih dojenčadi, koje su sudjelovale u Ispitivanju koje je proveo Slone Epidemiology Centar  za porođajne mane.

Dok kod bijelih žena nije postojala povezanost između upotrebe multivitamina i porođajne težine ili gestacijskog vremena njihove dojenčadi, značajno povećanje tjelesne težine bilo je zapaženo kod beba afroameričkih žena. Dapače, upotreba multivitamina kod afroameričkih žena bila je povezana s povećanjem porođajne težine njihove novorođenčadi od oko 540 grama. Nadalje, kod tih je žena zapažen trend prema povećanju vremena gestacije, dodali su istraživači.

Budući da je to bilo epidemiološko ispitivanje, rezultati ne dokazuju postojanje uzročno posljedične veze, a istraživači primjećuju da je moguće kako je korištenje multivitamina tek indikativno za zdrav način života, što bi imalo za posljedicu zdravije trudnoće.

Unatoč tom ograničenju, Burris i njeni suradnici bilježe da su nalazi„konzistentni s vjerojatnom ulogom koju mikronutrijenti imaju u fetalnom rastu.

„Nije poznato koji nutrijent ili kombinacija nutrijenata u multivitaminima može djelovati na fetalni rast, a naši podaci ne doprinose tom pitanju,“dodali su.

Znanstveni doprinos

Ranije kliničko ispitivanje, također s Harvarda, objavljeno u New England Journal of Medicine u 2007. (Vol. 356, pp. 1423-1431) izvijestilo je da dodavanje multivitamina tijekom trudnoće može povećati porođajnu težinu novorođenčadi te bi trebalo biti uzeto u obzir za sve  buduće majke u zemljama u razvoju.

Izvor:  Annals of Epidemiology

Ožujak 2010. Vol. 20, izdanje 3, str. 233-240

„Periconceptional Multivitamin Use and Infant Birth Weight Disparities“

Autori: H.H. Burris, A.A. Mitchell, M.M. Werler


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata