SOLGAR PLUSNiska razina vitamina D može značiti mišićnu slabost: studija

Nedostatne razine vitamina D u krvi mogu biti povezane s nakupljanjem masti u mišićnom tkivu, uzrokujući smanjenje mišićne snage, kaže nova studija.

Prema nalazima objavljenim u časopisu Journal of Clinial Endocrinology and Metabolism, studija na 90 mladih žena između 16 i 22 godine utvrdila je da je gotovo 60% njih imalo insuficijenciju vitamina D, te da su razine masti u mišićima kod tih žena bile više, u usporedbi sa ženama s normalnim razinama vitamina D.

Navodno su ti nalazi po prvi puta pokazali jasnu vezu između razina vitamina D i nakupljanja masti u mišićnom tkivu, te time pridonose sve većem znanju koje govori u prilog koristi održavanja zdravih razina vitamina D.

Navodi se da kod odraslih osoba nedostatak vitamina D može ubrzati ili pogoršati osteopeniju, osteoporozu, slabost mišića, frakture, uobičajene karcinome, autoimune bolesti, infektivna i kardiovaskularna oboljenja. Ima također nekih dokaza da taj vitamin može smanjiti učestalost nekoliko tipova karcinoma i dijabetesa tipa 1.

„Očigledno da ta stvar zahtijeva više ispitivanja“,  rekao je vodeći istraživač s McGill Sveučilišta u Kanadi. „Mi još ne znamo da li bi suplementacija vitamina D doista rezultirala manjim nakupljanjem masti u mišićima ili pojačala snagu mišića. Potrebno nam je više istraživanja prije nego što možemo preporučiti intervencije. Potrebno je da stvari shvaćamo korak po korak.“

Pojedinosti ispitivanja

U suradnji s dr. Vincente Gilsanz sa Sveučilišta Juže Kalifornije, istraživači s McGilla pridobili su za ispitivanje mlade žene iz Kalifornije te su kod njih mjerili razine 25-hidroksivitamina D (25(OH)D), neaktivni oblik vitamina, kao i razine masti, mišićnu masu i udio mišićne masti.

Rezultati su pokazali da je gotovo 60% žena imalo nedostatne razine koje su odgovarale razinama u krvi nižim od 29 nanograma po mililitru, od kojih je 24% bilo uvršteno u one koje imaju insuficijenciju vitamina D (razine niže od 20 ng/ml).

Bilo je utvrđeno da su razine vitamina D bile snažno povezane s udjelom masti u mišićima, s time da su niže razine vitamina D rezultirale višim sadržajem masti.

 „O toj recipročnoj povezanosti između statusa vitamina D i mišićne masti  nije bilo ranije izviješteno, te je ona neobjašnjena i zagonetna,“zapisali su istraživači u JECM.

Istraživači su  s iznenađenjem zabilježili svoje nalaze, budući da su sve to bile mlade i zdrave žene koje su živjele u Kaliforniji, uz odgovarajuće izlaganje sunčevom svjetlu.

„Još nismo sigurni u to što izaziva insuficijenciju vitamina D u toj skupini“, rekao je dr. Kremer. „Visoke razine vitamina D mogle bi pomoći u smanjenju masnog tkiva. Također, postoje indicije da bi masna tkiva mogla pojačano apsorbirati ili akumulirati vitamin D, tako da kod osoba s većim udjelom masnog tkiva postoji mogućnost deficita tog vitamina.“

Ovo je ispitivanje dobilo sredstva od Nacionalnog instituta zdravstva, Vojnog odjela Sjedinjenih Država, Kanadskih instituta zdravstvenog istraživanja (CIHR),  Istraživačkog savjeta prirodnih znanosti i inženjerstva Kanade (NSERC) i  Kanadske Udruge Dimensional Fund Advisors.

Podaci o vitaminu D

Vitamin D uključuje dva biološki neaktivna prekursora – D3, također poznat kao kolekalciferol i D2, poznat kao ergokalciferol. Smatra se da D3 koji se sintetizira u koži pri izlaganju UVB zračenju (290 do 320 nm) ima veću bioaktivanost.

Prilikom izlaganju sunčevom svjetlu tijelo proizvodi vitamin D, no u nekim sjevernim zemljama intenzitet UVB zračenja tijekom zimskih mjeseci nije dovoljan, te se vitamin D uopće ne sintetizira u koži, što navodi na zaključak kako su dodaci prehrani i obogaćene namirnice najbolji način da se  pojača njegov unos.

Source: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism
Published online ahead of print, doi:doi:10.1210/jc.2009-2309
“Vitamin D Status and Its Relation to Muscle Mass and Muscle Fat in Young Women”
Authors: V. Gilsanz, A. Kremer, A.O. Mo, T.A.L. Wren, R. Kremer


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata