Istraživači sa Sveučilišta Kalifornije, San Francisco, promatrali su duljinu telomera, dijelova DNK na krajevima kromosoma koji se skraćuju s replikacijom i starenjem stanica.
Starenje i životni vijek normalnih, zdravih stanica povezani su s takozvanim mehanizmom skraćivanja telomeraze što ograničuje stanice na točno određeni broj dioba. Tijekom replikacije stanica, telomeri funkcioniraju tako da osiguravaju da ne dođe do fuzije staničnih kromosoma jednih s drugima, ili do njihove preraspodjele, što može dovesti do stvaranja karcinoma. Elisabeth Blackburn, začetnik proučavanja telomera pri Sveučilištu Kalifornije u San Franciscu, usporedila je telomere s krajevima uzica na cipelama, bez kojih bi se uzica odvezala.
Sa svakom replikacijom telomeri se skraćuju, a kada su u potpunosti potrošeni, stanice su uništene (apoptoza). Ranija ispitivanja također su izvijestila da su telomeri krajnje osjetljivi na oksidativni stres. Neki stručnjaci su primijetili da duljina telomera može biti marker biološkog starenja.
„Među pacijenticama sa stabilnom bolešću koronarnih arterija postojao je invertanodnos između polaznih razina omega-3 masnih kiselina u krvi i stope skraćivanja telomera tijekom 5 godina,“ napisali su istraživači predvođeni Ramin Fazaneh-Farom.
„Ta otkrića postavljaju mogućnost da omega-3 masne kiseline mogu pacijente s koronarnim oboljenjem srca zaštititi od staničnog starenja,“dodali su.
Istraživanje pridonosi velikom opsegu znanja koje podržava postojanje mogućih zdravstvenih koristi od omega-3 masnih kiselina, naročito u vezi sa zdravljem srca.
Pojedinosti ispitivanja
Nekoliko je ispitivanja pokazalo povećane stope preživljavanja među pojedincima s visokim prehrambenim unosom omega-3 masnih kiselina i postojećom kardiovaskularnom bolešću. Prema osnovnim informacijama u ovom članku, mehanizmi na kojima počiva taj zaštitni učinak nisu posve jasni.
Istraživači sa UCSF (University of California, San Francisco) pregledali su duljinu telomera u stanicama krvi od 608 ambulantnih pacijenata sa stabilnom bolešću koronarnh arterija. Duljina telomera bila je mjerena kod leukocita na početku studije i ponovno nakon 5 godina.
Uspoređujući razine omega-3 masnih kiselina, EPA (eikosapentaenoične kiseline) i DHA (dokosaheksaenoične kiseline) s kasnijom promjenom duljine telomera, istraživači su utvrdili da su pojedinci s najnižim prosječnim razinama EPA i DHA pokazivali najbržu stopu skraćivanja telomera, dok su osobe s njihovim najvišimn prosječnim razinama u krvi imale najsporije skraćivanje telomera.
„Svako povećanje 1-standardnog odstupanja u DHA i EPA razinama bilo je povezano sa 32 -postotnim smanjenjem izgleda da će doći do skraćenja telomera,“ napisali su autori.
Komentirajući potencijalni mehanizam, Dr. Farzaneh-Far i njegovi suradnici zapazili su da to može biti povezano s oksidativnim stresom za koji je poznato da potiče skraćivanje telomera. Za omega-3 masne kiseline pokazano je da smanjuju razine F2-izoprostana, markera sistemskog oksidativnog stresa, kao i da povisuju razine antioksidativnih enzima katalaze i superoksid dismutaze, smanjujući time oksidativna oštećenja.
Drugi mogući mehanizam može uključivati enzim telomerazu. Taj enzim djeluje tako da održava duljinu telomera, a omega-3 mogu pojačati njegovu aktivnost.
Istraživači su dodali da bi bilo potrebno provesti dvostruko-slijepi, randomizirani, placebom kontrolirani pokus kako bi se definitivno potvrdila povezanost između omega-3 masnih kiselina i staničnog starenja.
Također i multivitamini i zeleni čaj?
Rad znanstvenika s UCSF bio je ograničen na osobe s CHD (koronarna bolest srca), ograničavajući time općenite rezultati. Druge studije kod zdravih osoba već su povezale specifične nutrijente s duljinom telomera te s mlađom „biološkom dobi“.
Nedavno su istraživači sa američkog Nacionalnog instituta za znanosti za zdravlje kao posljedice okoliša izvijestili da je duljina telomera u njihovoj skupini od 586 žena u dobi između 35 i 74 godine bila veća kod redovitih korisnica multivitamina. Te osobe nisu imale koronarnu bolest srca.
Istraživači iz SAD-a su u časopisu American Journal of Clinical Nutritionnaveli da je to bilo „prvo epidemiološko ispitivanje upotrebe multivitamina i duljine telomera“.
Prema njima „Redoviti korisnici multivitamina pokazuju sklonost zdravom načinu života i imaju veći unos mikronutrijenata što ponekad stvara poteškoće za interpretaciju epidemioloških zapažanja o upotrebi multivitamina“.
Znanstvenici s Kineskog Sveučilišta u Hong Kongu također su prošle godine izvijestili o povezanosti između osoba koje piju zeleni čaj i duljine telomera. Telomeri osoba koje su pile u prosjeku tri šalice čaja na dan bili su oko 4.6 kilobaza dulji nego kod ljudi koji su u prosjeku pili četvrtinu šalice na dan, izvijestili su istaživači u British Journal of Nutrition.
Ta prosječna razlika u duljini telomera odgovara „približnoj razlici od 5 godina života“, napisali su istraživači predvođeni Ruthom Chan.
Dr. Chan je u kolovozu 2009. izjavila tvrtki NutriIngredients da se „kineski čaj“ odnosi i na crni i zeleni čaj, ali je dodala : „Naši su nalazi pokazali da je većina kineskog čaja koje su konzumirali naši ispitanici bio zeleni čaj.“
Izvor : Journal of the American Medical Association
2010. Volume 303, izdanje 3, str. 250-257
„Association of Marine Omega-3 Fatty Acid Levels With Telomeric Aging in Patients With Coronary Heart Disease“
Autori : R. Farzaneh-Far, J. Lin, E.S. Epel, W.S. Harris; Elizabetz H. Blackburn ; Mary A. Whooley