SOLGAR PLUSGenetsko istraživanje ističe ulogu vitamina D kod razvoja bolesti

Prema istraživačima iz Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade, vitamin D ima značajan učinak na najmanje 229 gena od kojih su neki povezani s Crohnovom bolešću i dijabetesom tipa 1.

Istraživanjem, objavljenim u časopisu Genome Research, pronađeno je 2776 'veznih mjesta' za vitamin D, od kojih su mnoga koncentrirana oko genoma koji se povezuju s autoimunim bolestima kao što su multipla skleroza i reumatoidni artritis, te malignim bolestima kao što su kolorektalni karcinom i limfocitna leukemija.

Istraživači su izjavili da ti nalazi snažno podupiru ulogu vitamina D u očuvanju zdravlja, u svijetu gdje se za jednu milijardu ljudi smatra da imaju insuficijenciju vitamina D, bilo uslijed nedostatnog unosa, bilo zbog nedostatka sunca.

“Sada ima dokaza koji podržavaju stajalište da vitamin D  ima važnu ulogu za razvoj mnogih bolesti,“ rekao je vodeći autor dr. Sreeram Ramagopalan  iz Wellcom Trust Centra za humanu genetiku.

„Dodavanje vitamina D prehrani tijekom trudnoće i u dojenačkoj dobi,i moglo bi imati blagotvorni učinak na  zdravlje djeteta  kasnije u životu. Neke su zemlje, poput Francuske, to uvele  kao rutinsku javnu zdravstvenu mjeru.“

Receptori vitamina D su proteini vezani na DNA, te aktivacija vitaminom D determinira sintezu proteina genetskog koda.

Na taj je način identificirano 2776 'veznih mjesta' vitamina D, što  prema dr. Ramagopalanu objašnjava važnost vitamina D u genskoj ekspresiji.

Istraživanje su financirali Medical Research Council (MRC – Savjet za medicinska istraživanja), MS udruga (Udruga za multiplu sklerozu), Wellcome Trust i MS Society of Canada (Kanadska udruga za MS), a provodilo ga je Sveučilište Oxford (University of Oxford).

Izvor:

„A ChIP-seq defined genome-wide map of vitamin D receptor binding: associations with disease and evolution“

Genome Research, Published in Advance August 24, 2010, doi:10.1101/gr.107920.110

Autors: Sreeram V Ramagopalan et al...


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata