SOLGAR PLUSMultivitamini mogu pomoći pri gubitku tjelesne težine kod pretilih žena

Prema rezultatima kliničkog pokusa na pretilim ženama u Kini, multivitaminski i mineralni dodaci prehrani mogu pomoći pri smanjenju tjelesne težine i boljoj regulaciji razine masnoća u krvi.

Rezultati 26-tjednog nasumičnog, dvostruko slijepog, placebo kontroliranog ispitivanja na 87 žena utvrdili su da su multivitamini i minerali bili povezani sa značajnim smanjenjem tjelesne težine, indeksa tjelesne mase i masnog tkiva.

Prema nalazima objavljenim u časopisu International Journal of Obesity, razine ukupnog kolesterola i LDL-kolesterola bile su također značajno smanjene, dok su razine HDL-koleserola bile povećane.

Prema brojkama iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Center for Disease Control and Prevention), nedavnih su godina stope pretilosti u Sjedinjenim Državama vrtloglavo porasle –1980. godine je 15% pučanstva bilo pretilo u usporedbi s današnjih 34%.

Ako i naredni klinički pokusi u drugim populacijskim skupinama podrže te nalaze, moglo bi se dogoditi da  multivitamini i minerali budu promicani radi njihova potencijala u kontroli tjelesne težine.

Upotreba multivitamina

Prema Panelu za najnovija dostignuća znanosti pri National Institutes of Health (NIH), polovica američke populacije rutinski koristi dodatke prehrani, s time da se  procjenjuje da godišnje na njih potroše više od  20 milijardi dolara.

Nedavni rezultati Pregleda o ispitivanju nacionalnog zdravlja i prehrane (National Health and Nutrition Examination Survey ) pokazali su da 35% odraslog pučanstva Sjedinjenih država redovito konzumira jedan ili više multivitaminskih proizvoda (Am. J. Epidemiol., 2004, Vol. 160,  str. 339-349).

Pojedinosti ispitivanja

Za sudjelovanje u ispitivanju bilo je odabrano 96 pretilih žena u dobi između 18 i 55 godina, s time da ih je 87 dovršilo 26-tjedni ciklus praćenja. Žene su bile nasumično raspoređene u jednu od tri skupine: jedna je skupina primala multivitaminski i mineralni suplement; druga je dobivala suplement kalcija (162 mg na dan); a treća je primala placebo identičnog izgleda.

Predvođeni profesorom CH Sun s Odjela za prehranu i prehrambenu higijenu pri Harbin Medicinskom Sveučilištu (Department of Nutrition and Food Hygiene at Harbin Medical University), kineski istraživači izvješćuju da je skupina koja je primala multivitamine i minerale pokazala „značajno manju tjelesnu masu, BMI, količinu masnog tkiva, te manju razinu ukupnog i LDL-kolesterola“.

Kalcij i mliječni proizvodi

S druge strane, skupina koja je primala kalcij pokazala je samo poboljšanja kolesterola, uz povećanje razina HDL- i smanjenje razina LDL-kolesterola, u usporedbi s placebo skupinom.

Ta činjenica usmjerena je na ranije rezultate koji su pokazali potencijal mliječnih proizvoda u pomoći kod gubitka tjelesne težine.

U mnogim je radovima objavljena povezanost između unosa mliječnih proizvoda i smanjenja tjelesne težine, a mliječne industrije u Europi i SAD vršile su promociju proizvoda potrošačima koji žele smršaviti. Ove tvrdnje, međutim, i dalje ostaju predmetom rasprava.

Postoji čak i razmimoilaženje unutar mliječnog tabora, obzirom da neki tvrde kako su kalcij i vitamin D aktivni nutrijenti iza tih učinaka. Jedan od vodećih istraživača  u tom području, dr. Michael Zemel sa Sveučilišta Tenneessee, prethodno je rekao da mliječni proizvodi mogu pomoći u smanjenju tjelesne masti te da je kalcij odgovoran za oko 40% učinka.

Izvor : International Journal of Obesity


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata