SOLGAR PLUS
Cimet može poboljšati kontrolu razine šećera u krvi: studija
Prema rezultatima malog ispitivanja koje je uključivalo 15 osoba, uzimanje cimeta dovelo je do sniženja razina inzulina u krvi, hormona koji je odgovoran za kontrolu razina šećera u krvi, te je povećalo razine peptida za koje postoje izvješća o djelovanju na usporavanje pražnjenja želuca (gastrično pražnjenje).
Unatoč povećanju glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1), nije bilo izvještaja o učincima na promjene u gastričnom pražnjenju, osjećaju sitosti ili pak djelovanju na promjenu razine šećera u krvi. Rezultati su objavjeni u novom izdanju časopisa American Journal of Clinical Nutrition.
„Naš nalaz da cimet smanjuje potrebu za inzulinom, unatoč nepromijenjenim koncentracijama šećera u krvi, vjerojatno je rezultat povećane apsorpcije glukozeputem stimulacije inzulinskih receptora,“napisali su istraživači koje je predvodila Joanna Hlebowich sa Sveučilišne bolnice u Malmou.
Ispitivanje pridonosi sve većem opsegu istraživanja koja izvješćuju da aktivni spojevi u cimetu mogu poboljšati parametre povezane s dijabetesom. Zapravo, isti su istraživači izvijestili u istom časopisu 2007. godine da je konzumacija 300 g pudinga od riže sa 6 g cimeta dovela do smanjenja dinamike gastričnog pražnjenja.
Uzevši u obzir ranija ispitivanja, Hlebowicz i njezini suradnici dodali su:„Očigledno su potrebne više razine cimeta da bi utjecale na GER i postprandijalne koncentracije glukoze u krvi.“
Istraživači su mjerili dinamiku pražnjenja želuca (GER) kod 14 zdravih osoba s normalnim razinama šećera u krvi natašte, nakon konzumiranje 300 grama pudinga od riže ili 300 g pudinga od riže plus 6 g cimeta.
Pojedinosti ispitivanja
Skandinavski su istraživači odabrali 15 zdravih osoba (devet muškaraca) s prosječnom starošću od 24,6 godina, prosječnim BMI od 22.5 kg/m2 i bez anamneze dijabetesa, te su im odredili da nasumično konzumiraju 300 grama pudinga od riže bez cimeta, te s dodatnim jednim ili tri grama cimeta (Cinnamomum cassia; Santa Maria AB, Švedska). Svi sudionici uzimali su sve obroke u nasumičnom rasporedu, uz jedan tjedan između svakoga.
Nije bilo izviješteno ni o kakvim značajnim učincima na dinamiku gastričnog pražnjenja, razinu sitosti i razinu šećera u krvi. Međutim, razina inzulina jedan i dva sata poslije obroka sa tri grama začina bila je značajno niža nego razine nakon konzumiranja kontrolnog obroka.
Nadalje, promjena u razini GLP-1 bila je značajno viša nakon uzimanja pudinga sa tri grama cimeta, u usporedbi s kontrolnim obrokom, rekli su istraživači.
„Čini se da postoji povezanost između količine konzumiranog cimeta, sporijeg gastričnog pražnjenja i smanjenja postprandijalnih koncentracija glukoze u krvi,“napisali su istraživači.
„Ranije opisano smanjenje postprandijalnih koncentracija šećera u krvi nakon unosa šest grama cimeta bilo je mnogo zamjetljivije nego što je to bilo sniženje za GER“,dodali su.
Pražnjenje želuca kao i drugi faktori, reguliraju postprandijalnu razinu šećera u krvi, a sporije pražnjenje dovodi do niže postprandijalne koncentracije glukoze u krvi.“
Cimet i dijabetes
Unatoč brojnim ispitivanjima koja zagovaraju ulogu cimeta u kontroli dijabetesa, nedavna meta-analiza ispitivala je potencijalne koristi cimeta za tip 2 dijabetesa. Analiza je razmotrila samo pet nasumičnih, placebom kontroliranih pokusa na 282 osobe te nije pronašla nikakve značajne koristi djelovanja cimeta na glikozilirani hemoglobin (A1C), glukozu u krvi natašte (FBG – fasting blood glucose) ili lipidne parametre.
Skandinavski istraživači spominju potencijal cimeta kod dijabetesa, dok također priznaju rezultate meta-analitze. „Jasno je da je potrebno provesti dugoročni klinički pokus s uključenjem većeg broja pacijenata s dijabetesom kako bi se procijenili učinci suplementacije cimta koddijabetesa tipa 2,“ napisali su Hlebowich i njezini suradnici.
Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition
2009, Volume 89, Pages 815–821
“Effects of 1 and 3 g cinnamon on gastric emptying, satiety, and postprandial blood glucose, insulin, glucose-dependent insulinotropic polypeptide, glucagon-like peptide 1, and ghrelin concentrations in healthy subjects”
Authors: J. Hlebowicz, A. Hlebowicz, S. Lindstedt, et al.
SVI ČLANCI..
-
Dnevna nadoknada nutrijenata
VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
-
Imunitet
Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
-
Kalcij
Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
-
Nanotehnologija u službi zdravlja
Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
-
Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja
Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
-
Osteoartritis
Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
-
Solgar Sabal palma, opuncija i likopen kompleks
Solgar Sabal palma, opuncija i likopen komplekssadrži jedinstvenu kombinaciju prirodnih sastojaka, nezasićenih masnih kiselina, sterola i minerala neophodnih za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja muškaraca srednje dobi
-
Vene i venska cirkulacija
Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
-
Zdravo mršavljenje
Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata
-
Omega-3 plus glukozamin sinergističkim djelovanjem doprinose zdravlju zglobova: studija
Kombinacijom omega-3 masnih kiselina i glukozamina postižu se veća poboljšanja u zdravlju zglobova nego samim glukozaminom, kaže nova studija iz Njemačke.
-
Visoki unos kalcija može produljiti životni vijek kod muškaraca: studija
Uzimanje kalcija u količinama većim od preporučenih dnevnih doza može smanjiti rizik od smrti zbog bolesti srca i karcinoma za 25%, tvrdi se u novom istraživanju provedenom u Švedskoj.
-
Znanost vjeruje u iznimnu vrijednost kombinacije citrusa i vitamina E u očuvanju zdravlja srca
Novi rezultati pokazuju da dvanaest tjedana suplementacije zaštićenom patentiranom mješavinom ekstrakata citrusa i vitamina E može smanjiti razine upalnih markera i potaknuti zdravlje srca.
-
Cimet može poboljšati kontrolu razine šećera u krvi: studija
Skandinavski znanstvenici izvijestili su da se svakodnevnim unosom tri grama cimeta može poboljšati kontrola razine šećera u krvi.
-
Multivitamini mogu pomoći pri gubitku tjelesne težine kod pretilih žena
Prema rezultatima kliničkog pokusa na pretilim ženama u Kini, multivitaminski i mineralni dodaci prehrani mogu pomoći pri smanjenju tjelesne težine i boljoj regulaciji razine masnoća u krvi.
-
Genetsko istraživanje ističe ulogu vitamina D kod razvoja bolesti
Prema istraživačima iz Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade, vitamin D ima značajan učinak na najmanje 229 gena od kojih su neki povezani s Crohnovom bolešću i dijabetesom tipa 1.
-
Omega-3 masne kiseline povezuju se s mlađom biološkom dobi: studija
Novo ispitivanje pokazuje da visoke razine omega-3 masnih kiselina u krvi mogu usporiti stanično starenje kod ljudi s koronarnom bolesti srca.
-
Niska razina vitamina D može značiti mišićnu slabost: studija
Nedostatne razine vitamina D u krvi mogu biti povezane s nakupljanjem masti u mišićnom tkivu, uzrokujući smanjenje mišićne snage, kaže nova studija.
-
Multivitamini tijekom trudnoće mogu stimulirati zdravlje dojenčeta
Ispitivanje u skupini afroameričkih žena pokazuje da svakodnevni unos multivitaminskih dodataka tijekom trudnoće može poboljšati rast djeteta u maternici.
-
Suplementi resveratrola mogu popraviti zdravlje srca
Prema novom istraživanjuprovedenom na Sveučilištu Južne Australije, svakodnevna suplementacija resveratrolom može poboljšati vaskularnu funkciju i dovesti do poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja.
-
Koristi od kvercetina za respiratorni sustav kod osoba starijih od 40 godina
Suplementacija kvercertinom može smanjiti broj bolesnih dana povezanih s respiratornim infekcijama, ali prema novom istraživanju, u učincima ne sudjeluju sve dobne skupine.
-
Selen može smanjiti rizik od dijabetesa
Povišene razine selena u krvi mogu kod muškaraca smanjiti rizik abnormalnog metabolizma šećera u krvi te možda zaštititi od dijabetesa, kaže nova studija iz Francuske.
-
Antioksidansi mogu poticati zdravlje srca i metabolizam
Rezultati novog ispitivanja, objavljeni u časopisu Nutrition & Metabolism, ukazuju da dugoročna suplementacija antioksidansima može imati korisno djelovanje na metabolizam šećera i masti te stimulirati zdravlje srca time što povećava fleksibilnost arterija.
-
Potencijal kalcija kod gubitka tjelesne težine dobiva RTC potporu
Novi podaci iz dvostruko slijepog, placebom kontroliranog, nasumičnog pokusa pokazuju da svakodnevni dodaci kaclija, s vitaminom D ili bez njega, mogu smanjiti razine tjelesne masti i pomoći da se održi mršavo tkivo tijela.
-
Magnezij kod žena smanjuje rizik od iznenadnog zatajenja srca
Povećani unos namirnica bogatih magnezijem povezan je sa smanjenim rizikom od iznenadne srčane smrti, govori novo istraživanje iz Brigham and Women’s Hospital i Harvard Medical School.