SOLGAR PLUSOmega-3 plus glukozamin sinergističkim djelovanjem doprinose zdravlju zglobova: studija

Kombinacijom omega-3 masnih kiselina i glukozamina postižu se veća poboljšanja u zdravlju zglobova nego samim glukozaminom, kaže nova studija iz Njemačke.

Navodi se da studija, objavljena u časopisu Advances in Therapy, predstavlja prvo kliničko istraživanje koje uključuje kombinaciju glukozamina i omega-3 masnih kiselina kod pacijenata koji pate od osteoartritisa. Studiju je financirala kompanija Seven Seas iz UK.

Podaci govore da približno sedam milijuna ljudi samo u UK ima dugotrajne zdravstvene probleme povezane s artritisom. Oko 206 milijuna radnih dana bilo je izgubljeno u UK tijekom 1999.- 2000. godine, što odgovara 18 milijardi £ (26 milijardi EUR-a) zbog izgubljene produktivnosti.

Obraćajući se NutraIngredients-u, vodeći autor i predsjednik CRO-a, dr. Joerg Gruenwald  koji je proveo istraživanje, Analyze & Realize, rekao je:„U nasumičnom kontroliranom kliničkom istraživanju, u koje je uključeno 177 pacijenata s osteoartritisom, mogli smo potvrditi da je kombinacija glukozamin sulfata i omega-3 masnih kiselina učinkovitije smanjila simptome od glukozamina samog.“

„Primjenom klasičnog WOMAC bodovanja pokazali smo 27%  više pozitivnih kliničkih odgovora (80-postotno smanjenje WOMAC bodova) u skupini koja je primala kombinaciju, u usporedbi sa skupinom isključivo na glukozaminu, što predstavlja statistički značajna razliku“ dodao je.

Na tržištu proizvoda za zdravlje zglobova dominira glukozamin ekstrahiran iz ljuske rakova, jastoga i škampa. Cargill na tržištu nudi proizvod koji niti je životinjskog, niti porijeklom iz školjkaša.  Taj sastojak se često upotrebljava u kombinaciji s kondroitin sulfatom  ekstrahiranim iz životinjske hrskavice, poput one od morskog psa.

Prema časopisu Nutrition Business Journal, promet tih kombiniranih suplemenata u SAD-u 2005. godine iznosio je $810 milijuna (564  milijuna €).

Pojedinosti ispitivanja

Dr. Gruenwald i njegovi suradnici odabrali su 177 osoba s umjerenim do teškim simptomima osteoartritisa kuka ili koljena, te su ih nasumično svrstali da primaju ili suplement glukozamin sulfata (1500 miligrama na dan) ili glukozamin plus omega-3 masne kiseline (što daje 444 mg ribljeg ulja, od kojega je 200 mg bilo omega-3 masnih kiselina).

„Budući da su ispitivani pacijenti imali umjereno do jake osteoartritične bolove koljena ili kuka, iz etičkih razloga nije korištena placebo skupina,“ objasnili su istraživači.

Nakon 26 tjedana suplementacije, istraživači su testirali razine boli primjenom  utemeljenog indeksa bodovanja Western Ontario and McMaster Universities Arthrosis (WOMAC).

Prilikom praćenja minimalnog smanjenja simptoma od 20%, nije primijećena statistički značajna razlika između skupina, no značajne su razlike bile zapažene kada je bio korišten viši kriterij od barem 80% smanjenja simptoma.

Kombinirani proizvod doista je smanjio jutarnju ukočenost i bolove u kukovima i koljenima za 48,5-55,6% u usporedbi sa 41,7-55,3% u skupini koja je primala samo glukozamin.

Govoreći o mogućem mehanizmu, Dr. Gruenwald i njegovi suradnici primjećuju da su sastojci vjerojatno djelovali sinergistički. Oni su konstatirali da „Omega-3 masne kiseline kod osteoartritisa inhibiraju upalni  proces, dok glukozamin sulfat dodatno potiče ponovnu izgradnju izgubljenog hrskavičnog tkiva.“

Izvor: Advances in Therapy
Volume 26, Issue 9, Pages 858-871
"Effect of glucosamine sulfate with or without omega-3 fatty acids in patients with osteoarthritis"
Authors: J. Gruenwald, E. Petzold, R. Busch, H.-P. Petzold, H.-J. Graubaum


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata