SOLGAR PLUSVene i venska cirkulacija

Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.

Teleangiektazije, edem potkoljenice, osjećaj težine u nogama, bol i grčevi neki su od najranijih simptoma poremećaja u venskoj cirkulaciji. Procjenjuje se da 25-50% odrasle populacije ima varikozne vene koje se u žena  javljaju češće nego kod muškaraca, a simptomi i klinička slika izraženiji su ljeti zbog dilatacije izazvane visokim temperaturama.

Posebno rizične skupine za razvoj kronične venske insuficijencije su zanimanja u kojima prevladava dugotrajno stajanje ili sjedenje, kao što su magistre u ljekarnama, kirurzi, konobari, frizeri, žene koje su nedavno rodile ili starije osobe. Inkompetencija valvularnog sustava čini osnovu patogenetskog i patofiziološkog mehanizma za nastanak venske insuficijencije, a proces progresije bolesti zahvaća superficijalne, perforantne, i vene profunde te se manifestira kao poremećaj mikrocirkulacije i  makrocirkulacije.

Upalna interakcija leukocita i endotela služi kao mehanizam okidanja za popuštanje zalistaka, refluks i razvoj varikoznih vena, sve do ulkusa potkoljenica (ulcus cruris hypostasicum). Bolja i ranija dijagnostika te učinkovitije metode liječenja koje uključuju neinvazivne i invazivne metode, doprinijeli su trendu smanjenja učestalosti venskih ulkusa, a dodaci prehrani, ponajprije proizvodi na bazi bioflavonoida, omogućuju odlične rezultate u slučaju preventivnog uzimanja ili kod pojave prvih simptoma bolesti.

Flavonoidi su biološki aktivni polifenoli koje nalazimo u biljkama. Studije su pokazale da imaju zaštitnu ulogu te da redovito korištenje proizvoda bogatih ovim učinkovitim biljnim pigmentima (bioflavonoidima) smanjuje rizik za razvoj kroničnih promjena na krvnim žilama, npr. ateroskleroze ili kronične venske insuficijencije.

Mehanizam djelovanja bioflavonoida

Mehanizam djelovanja bioflavonoida, white cell trapping theory, temelji se na inhibiciji ekspresije adhezijskih molekula na  leukocitima i endotelu krvnih žila (ICAM-1, VCAM-1, L-selectin, E-selectin, VLA-4, CD11b, CD18). Rezultat ovakve inhibicije jest smanjeno prianjanje leukocita i makrofaga na unutrašnju stjenku vena (endotel) čime se omogućuje fiziološki protok deoksigenirane krvi. Istim mehanizmom smanjuje se adhezija i migracija leukocita i makrofaga na venskim zaliscima, zbog čega je njihova fiziološka funkcija maksimalno očuvana. Osim navedenog, bioflavonoidi iskazuju i protuupalno djelovanje, čime sprječavaju destrukciju venskih zalistaka i perifernih kapilara, te posljedično refluks i nastanak perikapilarne fibroze. Povišena razina lipida u krvi dodatno doprinosi povećanju rizika za nastanak opstrukcije venske cirkulacije, što za posljedicu može imati razvoj značajnih okluzija, pa sve do tromboze. Tromboza pak, može dovesti do izrazitih varikoziteta distalno od mjesta začepljenja, a nastanak akutnih stanja poput plućne embolije često rezultira i smrtnim ishodom. Rezultati studija, usporedbom bioflavonoida i lovastatina, ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima), koji je pak izostao u skupini koja je uzimala lovastatin. Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.

Solgar Hy Bio

Solgar Hy Bio u sebi sadrži kompleks citrus bioflavonoida (hesperidin, rutin, kvercitin, narangin), vitamin C i ekstrakt šipka, a idealan omjer vitamina C i biflavonoida 1:1, omogućuje njihovu potpunu iskoristivost. Vitamin C od iznimne je važnosti za stvaranje vezivnog tkiva, ponajprije kolagena, čime doprinosi elastičnosti arterija i smanjenoj permeabilnosti venskog sustava. Citrus bioflavonoidi povećavaju intracelularnu koncentraciju vitamina C te tako sinergističkim djelovanjem dodatno povećavaju povoljan učinak na krvne žile.

Hy Bio preporuča se osobama koje anamnestički navode obiteljsku sklonost razvoju kronične venske insuficijencije, rade na poslovima na kojima postoji povećan rizik za razvoj venskih poremećaja te svim osobama kod kojih postoje više ili manje klinički izražene promjene na arterijama, kapilarama, ili pak venskoj cirkulaciji.

Hy Bio – saznajte više


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata