SOLGAR PLUSKalcij

Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima

Kalcij, kao i ostali minerali, spada u skupinu esencijalnih elemenata neophodnih za niz metaboličkih procesa u organizmu. Iako ga se najčešće povezuje sa izgradnjom kostiju i zubi, kalcij ima značajnu ulogu u očuvanju ionske ravnoteže na staničnoj membrani, sudjeluje u složenim procesima zgrušavanja krvi, mišićnim kontrakcijama, te provođenju impulsa u živčanom sustavu.

Oko 99% kalcija nalazi se u kostima, dok preostalih 1% sudjeluje u ostalim kemijskim procesima u organizmu. Kalcij se unosi hranom, ali se u svrhu očuvanja potrebne ravnoteže u tjelesnim tekućinama, prema potrebi, mobilizira iz kosti. Ravnoteža kalcija regulira se putem tiroidnog i paratiroidnog hormona, a ovaj mehanizam odgovoran je za nastanak osteopenije i osteoporoze, dok je kod žena u menopauzi u cijeli patofiziološki mehanizam uključen i estrogen, koji preko transformirajućeg faktora rasta tip b, utječe na aktivaciju osteoklasta. Prosječna odrasla osoba, dnevno metabolizira oko 400-500 mg kalcija, što uz smanjeni unos i smanjenu apsorpciju u crijevima dovodi do negativne bilance, te se manjak nadoknađuje iz kosti.

Dodaci prehrani omogućuju dnevnu nadoknadu kalcija, te na taj način sprječavaju i usporavaju nastanak neželjenih deficita, te posljedičnih poremećaja kao što su parestezija, tetanija, spazam mišića, depresija, psihoza, intestinalni grčevi i sl. Kalcij povoljno djeluje i stanjima ostalih mišićnih spazama, nevoljnih kontrakcija, hipertenzije, preeklampsije, povišenih vrijednosti olova u organizmu, mršavljenju, te pomaže i kod alergijskih reakcija, ponajprije kod alergija na sunce i kod određenih alimentarnih alergijskih reakcija. Zajedno sa vitaminom C i bioflavonoidima učinkovito inhibira djelovanjem histamina, glavnog medijatora u alergijskim reakcijama. Unos prevelikih količina kalcija može dovesti do hiperkalcemije, oštećenja bubrežne funkcije, spazma glatkih mišića i taloženja kalcija u meka tkiva.

Iako su preporučene dnevne doze između 500-1.000 mg, sve češće se, u laboratorijskim nalazima, kod pacijenata pojavljuju izražene hiperkalciurije, zbog čega su se i globalne smjernice promijenile te se dnevne preporučene doze, kod zdravih pojedinaca kreću do 500 mg. Kod izrazitih deficita i jasnih dijagnoza, u terapijske svrhe, nadoknada može biti i do 2.000  mg/dan. Povećana razina kalcija u organizmu Pritom treba naglasiti da apsorpcija kalcija ovisi s jedne strane o nutritivnom obliku kalcija, a s druge strane o samoj dozi. Naime, kalcij najčešće nalazimo u obliku karbonata ili citrata, gdje citratni oblik ima znatno bolju apsorpciju, dok 500 mg predstavlja optimalnu apsorpcijsku dozu. Stoga se kod osoba koje uzimaju 1.000 mg kalcija na dan preporučuje uzimanje 500 mg u dvije odvojene doze tijekom dana. Osim spomenutog, razni čimbenici utječu na apsorpciju i ekskreciju kalcija iz organizma. Prije svih to je vitamin D koji pospješuje apsorpciju kalcija u crijevima, te su dodaci prehrani koji sadrže kombinaciju ovih komplementarnih nutrijenata opravdani i poželjni. Solgar u svojoj paleti ima kalcij za žvakanje (u obliku karbonata) dobrog okusa, koji je idealan za osobe koje imaju poteškoće sa gutanjem, te kalcij citrat sa dodatkom vitamina D u obliku tableta za osobe koje žele poboljšati apsorpciju te iskoristivost oba elementa. Također, kombinacija koja uz kalcij sadrži minerale magnezij i cink, zaokružuje ponudu minerala koji zajedno sudjeluju u svim važnim vitalnim procesima.

Magnezij se u organizmu nalazi u kostima (60%) i serumu, a sudjeluje u nizu enzimatskih procesa (Krebsov ciklus, sinteza proteina i nukleinskih kiselina). Sudjeluje i u stvaranju energije (ATP), transportu glukoze u stanice i neuromuskularnom prijenosu podražaja. Važan je i u procesu zgrušavanja krvi te za relaksacijsku fazu mišićne aktivnosti. Cink je uključen u metabolizam proteina, masti, ugljikohidrata, sintezu proteina, aminokiselina i metabolizam kostiju. Esencijalni je mineralni sastojak u moćnom antioksidansu superoksid dezmutazi (SOD) te povoljno utječe na imunološki sustav. Također, doprinosi boljim kognitivnim funkcijama, učenju i koncentraciji i doprinosi stabilizaciji raspoloženja.

Saznajte više:
Kalcij citrat plus vitamin D

Kalcij 500 za žvakanje
Kalcij, magnezij i cink


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata