SOLGAR PLUSMagnezij kod žena smanjuje rizik od iznenadnog zatajenja srca

Povećani unos namirnica bogatih magnezijem povezan je sa smanjenim rizikom od iznenadne srčane smrti, govori novo istraživanje iz Brigham and Women’s Hospital i Harvard Medical School.

Prema novim nalazima, objavljenim u American Journal of Clinical Nutrition, najviši unosi tog minerala hranom bili su povezani sa 37% smanjenjem rizika od nagle srčane smrti, u usporedbi s najnižim prosječnim unosima.

Očigledni zaštitni učinci magnezija bili su najjači kada su istraživači usredotočili svoju pozornost na njegove razine u krvi, s time da je sa svakih 0.25 mg po decilitru povećanje zaštite bilo povezano sa 41% smanjenja od nagle srčane smrti.  

Nagla srčana smrt se prema British Journal of Sports Medicine (1997, Vol.) definira kao: “Događaj koji je netraumatičan, nenasilan, neočekivan i koji rezultira iznenadnim zastojem srca unutar šest sati ranije dokazanog normalnog zdravlja”.

Izvori magnezija u hrani uključuju zeleno lisnato povrće, meso, škrob, žitarice i orahe te mlijeko. Raniji pregledi o prehrani pokazuju da kod velikih omjera odraslih osoba nisu zadovoljene RDA za magnezij (320 mg/dan za žene i 420 mg/dan za muškarce).

Nedavno se povećalo zanimanje za magnezij i njegove moguće zdravstvene koristi.  Zapravo, izvješće od The Freedonia Group iznijelo je da će globalni zahtjev za nutrijentima i mineralima doseći 2013. godine  $12.6bn; i 6.4 postotno povećanje prošlogodišnje razine.

Izvješće World Nutraceutical Ingredients, istaknulo je magnezij, uz kalcij, kao jedan od minerala s najbržim rastom. Drugi ingredijenti brzog rasta uključivali su proteine soje i izoflavone, psilium i otporna vlakna maltodekstrina, omega-3 masne kiseline, probiotike i karotenoide.

Moguće karodiovaskularne koristi magnezija bile su istaknute u časopisu The Journal of the American Academy of Nurse Practitioners(2009, Vol. 21, pp. 651-657) koji je objavio da povećani unosi magnezija mogu smanjiti rizik koronarnog oboljenja srca kod muškaraca, ali podaci nedostaju za žene.

Recenzenti iz Brigham Young University zaključili su da se preporučuje oralna suplementacija magnezijem zbog činjenice da je taj mineral uključen u više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu te da su problemi toksičnosti rijetki.

Novo ispitivanje dodaje tom skupu dokaze koji upućujući na zaštitnu ulogu kod žena od nagle srčane smrti. Istraživači iz Bostona analizirali su podatke dobivene na 88.375 žena koje su sudjelovale u ispitivanju zdravlja bolničarki.

Tijekom dojmljivih 26 godina praćenja, istraživači su dokumentirali ukupno 505 slučajeva nagle ili aritmijske smrti. Naknadna analiza uloge magnezija pokazala je podake 99 slučajeva nagle srčane smrti i 291 žene koja nije umrla. Nakon prilagodbe podataka u pogledu niza faktora koji bi potencijalno mogli utjecati na rezultat poput pušenja, životne dobi i prisutnosti kardiovaskularnog oboljenja, istraživači su zabilježili da su najviši unosi i najviše razine magnezija bile povezane sa značajnim smanjenjem rizika nagle srčane smrti, u usporedbi s najnižim prosječnim unosima i razinama u krvi. 

“U ovoj skupini žena su više plazmatske koncentracije i unosi magnezija hranom bili povezani s nižim rizicima nagle srčane smrti. Ako je zapažena povezanost uzročna, intervencije usmjerene na povećanje magnezija u prehrani ili na povećanje razine magnezija u plazmi mogle bi smanjiti rizik nagle srčane smrti,” zaključili su istraživači..

Ispitivanje su podržali Siemens Healthcare Diagnostics and the American Heart Association.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition
“Plasma and dietary magnesium and risk of sudden cardiac death in women”

Autori: S.E. Chiuve, E.C. Korngold, J.L. Januzzi Jr, M.L. Gantzer, C.M. Albert


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata