SOLGAR PLUSPotencijal kalcija kod gubitka tjelesne težine dobiva RTC potporu

Novi podaci iz dvostruko slijepog, placebom kontroliranog, nasumičnog pokusa pokazuju da svakodnevni dodaci kaclija, s vitaminom D ili bez njega, mogu smanjiti razine tjelesne masti i pomoći da se održi mršavo tkivo tijela.

Prema najnovijim statistikama Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne radne grupe za borbu protiv pretilosti u svijetu je pretilo više od 300 milijuna odraslih osoba. Govori se da je pretila oko jedna četvrtina odrasle populacije SAD-a, te da su stope pretilosti u Zapadnoj Europi u porastu, iako još nisu postigle slične razine.

Nalazi objavljeni u Nutrition & Metabolism dobiveni dodatnom analizom podataka iz dvostruko slijepog, placebom kontroliranog, nasumičnog pokusa utvrdili su da je unošenje 1.400 ili 1.500 mg kalcija na dan, s vitaminom D3 ili bez njega, bilo povezano s manjim dobitkom masti na tijelu i većom mršavom masom tijela.

Ispitivanje pridonosi sve većem broju saznanja koja povezuju unos kalcija, uglavnom iz mliječnih proizvoda, s gubitkom tjelesne težine.

Istraživači iz Creighton Univerity Medical Centra u Omahi pismeno su izvijestili: “Prema našem saznanju, to je prvi klinički pokus kod skupine žena opće populacije u postmenopauzi, kojim se zapazilo da povećani unos kalcija u obliku nemliječnih dodataka kalcija može spriječiti dobitak masnog tkiva i gubitak mršavog tkiva.”

“Učinak suplementaije kalcija u toj skupini populacije u skladu je s učinkom suplementacije mliječnih proizvoda na promjene masnog i mršavog tkiva kod pretilih osoba s niskim temeljnim unosom kalcija (<600 mg/d)”, dodaju autori.

Kako bi se ispitalo da li suplementi kalcija mogu djelovati na pretilost ili sastav tjelesnog tkiva odabrano je 870 žena u postmenopauzi, prosječne starosti od 66 godina te s prosječnim indeksom tjelesne mase (BMI) od 28.8 kg/m2. Te su žene bile nasumično svrstane u jednu od tri skupine: jedna je skupina primala kapsule placebo; druga skupina suplemente kalcija i placebo; a zadnja je skupina dobivala kalcij plus 1.100 i.j. vitamina D3.

Za skupine u kojima se interveniralo kalcijem utvrđeno je, u odnosu na BMI, da su dobivale manje masti u tkivu trupa. Za one koje su dobivale samo kalcij bilo je utvrđeno da dobivaju manje masti trupa, uz povećanje od 2.4%. Za one koje su primale kalcij plus vitamin D utvrđeno je povećanje od 1.4%, u usporedbi s placebo skupinom u kojoj se mast trupa povećala za 5.4%.

Štoviše, grupe suplementirane kalcijem zadržale su svoju mršavu tjelesnu masu u većem omjeru nego placebo skupina. Smanjenja mršave mase su bila 0.6 i 1% u grupama koje su primale kalcij i kalcij s vitaminom D, u usporedbi s gubitkom od 2.1% u placebo skupini.

Istraživači su zabilježili da uobičajeni unos kalcija kod žena prije pokusa nije bio nizak (u prosjeku više od 1.000 mg na dan). Ranije ispitivanje iz Kanade pokazalo je da moguće koristi od suplemenata kalcija mogu biti ograničene na žene s niskim uobičajenim unosom tog minerala. (British Journal of Nutrition, 2009, Vol. 101, pp 659-663).

Što se tiče mogućeg mehanizma, kanadsko ispitivanje je pretpostavilo da kalcij može utjecati na apetit. Istraživač s Laval University utvrdio je: “Naša je hipoteza da mozak može otkriti nedostatak kalcija i to nastoji kompenzirati tako da potiče unos hrane što je očigledno protiv svakog programa gubitka težine. Dovoljno kalcija čini se potiskuje želju da se više jede.”

S druge strane, meta-analiza objavljena prošle godine u Obesity Reviews(Vol. 10, pp. 475-486) naznačila je da kalcij može pomoći u savladavanju tjelesne težine povećanim izlučivanjem u fecesu.

Izvor: Nutrition & Metabolism, 2010, 7:62
“The effect of calcium and vitamin D supplementation on obesity in postmenopausal women: secondary analysis for a large-scale, placebo controlled, double-blind, 4-year longitudinal clinical trial”
Autori: J. Zhou, L-J. Zhao, P. Watson, Q. Zhang, J.M. Lappe


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata