SOLGAR PLUSSelen može smanjiti rizik od dijabetesa

Povišene razine selena u krvi mogu kod muškaraca smanjiti rizik  abnormalnog metabolizma šećera u krvi te možda zaštititi od dijabetesa, kaže nova studija iz Francuske.

Međutim, prema nalazima objavljenim u Nutrition & Metabolism, razine tog minerala nisu djelovale na rizik abnormalnog metabolizma šećera (disglikemija) kod žena.

„Potrebno je utvrditi optimalno područje statusa i unosa selena, koje će potencijalne neželjene učinke na metabolizam glukoze svesti na minimum te istovremeno postići optimalnu prevenciju dijabetesa tipa 2“,napisali su istraživači predvođeni Tasnime Akbaralyjem sa Sveučilišta Montpellier I. „To bi nam moglo omogućiti da ciljano djelujemo na  populaciju koja može imati koristi od suplementacije selenom.“

Europa naspram Amerike

Studija ima dodatnu važnost u Europi gdje razine selena opadaju otkako je EU uvela poreze na uvoz pšenice iz SAD-a gdje su razine selena u tlu visoke. Kao rezultat, prosječni unos selena u UK se smanjio od 60 na 34 mikrograma na dan, što je dovelo do poziva nekih institucija da se tlo obogati i fertilizira selenom kako bi se kod stanovništva povećao njegov unos. Umjetna gnojiva obogaćena selenom koriste se u Finskoj.

Svakodnevno  preporučeni unos (RDA)  u Europi iznosi 65 mikrograma. Preporučena EC dozvoljena gornja granica za selen je 300 mikrograma na dan.

Pojedinosti ispitivanja

Akbaraly i njegovi suradnici pratili su 1.162 zdravih Francuza, muškaraca i žena tijekom devet godina te su dokumentirali 70 novih slučajeva disglikemija kod muškaraca i 57 kod žena.

Na početku ispitivanja  prosječna razina selena u krvi iznosila je 1.08 mikromola na litru kod muškaraca i 1.1 mikromola na litru za žene. Kod muškaraca s najvišim razinama selena (1.19 - 1.97 mikromola na litru) postojala je 50 posto manja vjerojatnost dan će razviti dislipemiju nego kod muškaraca s najnižim prosječnim razinama.

„Razlog zašto smo zapazili zaštitni učinak selena kod muškaraca, ali ne i kod žena, nije posve jasan, ali se može pripisati u osnovici boljem zdravlju žena, jer je njihov antioksidacijski status općenito bolji, te mogućim razlikama u načinu kako muškarci i ženeprerađuju selen,“ rekao je Akbaraly.

Zdravstvene tvrdnje

Taj je mineral nedavno bio predmetom pozitivnih mišljenja Panela EFSA o dodacima prehrani, prehrani i alergijama (NDA), sa zaključkom da bi selen mogao pružiti „zaštitu DNA, proteina i lipida od oksidativnog oštećenja, zaštitu  normalnog funkcioniranja imunološkog sustava, normalne funkcije štitnjače i normalne spermatogeneze.“

Međutim, tvrdnje koje povezuju taj mineral i normalne kognitivne funkcije, normalnu funkciju prostate te normalno funkconiranje srca i krvnih žila bile su odbačene.

Izvor : Nutrition & Metabolism

18. ožujak, 2010, 7 : 21


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata