SOLGAR PLUSKoristi od kvercetina za respiratorni sustav kod osoba starijih od 40 godina

Suplementacija kvercertinom može smanjiti broj bolesnih dana povezanih s respiratornim infekcijama, ali prema novom istraživanju, u učincima ne sudjeluju sve dobne skupine.

Naime, prema nalazima objavljenim u časopisu Pharmacological Research, kod osoba srednje i starije dobi, svakodnevni suplementi polifenola bili su povezani s manje bolesnih dana i sa smanjenjem ozbiljnosti infekcija.

“U ovom ispitivanju su samo osobe starije od 40 godina, u dobroj fizičkoj kondiciji osjetile značajno smanjenje u URTI trajanju i težini infekcije povezane sa suplementacijom kvercetina”, izvijestili su istraživači sAppalachian State University. Dodali su “To je bio iznenađujući nalaz, jer su te starije i fizički sposobnije osobe već ionako imale nizak rizik za URTI.”

Infekcije gornjeg respiratornog trakta (URTI) su najuobičajenije od svih bolesti ljudi. Takve se infekcije događaju u nosu, sinusima, farinksu, larinksu, traheji i bronhima, a simbolizira ih uobičajena prehlada.

Prema National Institute of Allergy and Infectious Diseases, prosječna odrasla osoba pretrpi između dvije do četiri prehlade svake godine, dok ih djeca mogu uhvatiti između šest i 10.

Ispitivanje je obuhvaćalo 12 tjedana suplementacije kvercetinom u dozama od 500 i 1000 mg/dan.

Kvercetin je antioksidans, flavonoid koji se nalazi u voću i povrću. Pokazano je da ima snažna antivirusna svojstva kada se uzgaja s ciljnim stanicama i uzročnim agensima URTI.

Međutim, o gotovo svim učincima povezanim s kvercetinom izviješteno je u in vitro ispitivanjima, uz tek malo ograničenih studija o suplementaciji kod ljudi – koji su dali sporne rezultate. Potrebna su dodatna istraživanja koja će rasvijetliti moguću povezanost djelovanja kvercetina i statusa fizičke aktivnosti.

Izvor: Pharmacological Research
“Quercetin supplementation and upper respiratory tract infection: A randomized community clinical trial”
Autori: S.A. Heinz, D.A. Henson, M.D. Austin, F. Jin, D.C. Nieman


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Dnevna nadoknada nutrijenata

  VM-75 visoko je učinkovita formula vitamina i minerala za sportaše i sve osobe s izraženom povećanom potrebom organizma zbog neurednog stila življenja i/ili nedostatne prehrane, te za osobe na dijeti. Vitamini i minerali formulirani su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese.
 • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dijela respiratornog sustava. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno pothlađivanje organizma dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promjena u dišnom, ali i u ostalim organskim sustavima, što dovodi razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcij

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijem, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtjevne industrije dodataka prehrani Solgar se još od davne 1947., pa sve od današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tzv. tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra, odnosno, nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porijekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju
 • Vene i venska cirkulacija

  Rezultati studija ukazuju na snažna anti-aterogena svojstva citrus bioflavonoida, uz hepatoprotektivni učinak (nema elevacije jetrenih enzima). Bioflavonoidi se, stoga, opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih djelatnih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila.
 • Zdravo mršavljenje

  Solgar multivitaminsko-multimineralne formulacije idealna su nadopuna dijetalnom režimu prehrane, ponajprije zato što na jednostavan i dobro prihvaćen način pružaju dnevnu nadoknadu svih potrebnih nutrijenata